Pesto a’la Genovese
Pesto a’la Genovese
to gęsty, bardzo aromatyczny sos na bazie bazylii, wywodzący się z włoskiej Genui. Słoiczki z zielonym pesto znajdziemy w każdym sklepie, jednak najlepiej smakuje to przygotowane własnoręcznie. Sos ten wykorzystuje się głownie do przygotowywania różnego rodzaju makaronów, ale stanowi doskonały dodatek do innych dań włoskich, a nawet do kanapek.
Składniki:
- 4 pęki świeżej bazylii,
- oliwa z oliwek dobrej jakości
- starty parmezan,
- 2-3 ząbki czosnku,
- łyżka orzeszków piniowych,
- szczypta soli gruboziarnistej.
Sposób przygotowania:
Na godzinę przed przygotowaniem pesto wstawić naczynie blendera (lub robota kuchennego) i noże do lodówki. Do schłodzonego naczynia blendera lub robota włożyć 1/3 bazylii, czosnku i orzeszków. Zmiksować pulsacyjnie. Miksować w ten sam sposób resztę bazylii, czosnku i orzeszków. Następnie dodać ser i oliwę i wymieszać. Wierzch pesto zalać oliwą z oliwek i przechowywać w słoiczku w lodówce.
Równie pyszne jest pesto rosso, zrobione z suszonych pomidorów. Po przepis odsyłam was tu.
Smacznego!