Smaczne i proste przepisy

Strona poświęcona gotowaniu


Czerwiec 09, 2018

Pesto a’la Genovese

Pesto a’la Genovese

pesto

to gęsty, bardzo aromatyczny sos na bazie bazylii, wywodzący się z włoskiej Genui. Słoiczki z zielonym pesto znajdziemy w każdym sklepie, jednak najlepiej smakuje to przygotowane własnoręcznie. Sos ten wykorzystuje się głownie do przygotowywania różnego rodzaju makaronów, ale stanowi doskonały dodatek do innych dań włoskich, a nawet do kanapek.

Składniki:

  • 4 pęki świeżej bazylii,
  • oliwa z oliwek dobrej jakości
  • starty parmezan,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • łyżka orzeszków piniowych,
  • szczypta soli gruboziarnistej.

Sposób przygotowania:

Na godzinę przed przygotowaniem pesto wstawić naczynie blendera (lub robota kuchennego) i noże do lodówki. Do schłodzonego naczynia blendera lub robota włożyć 1/3 bazylii, czosnku i orzeszków. Zmiksować pulsacyjnie. Miksować w ten sam sposób resztę bazylii, czosnku i orzeszków. Następnie dodać ser i oliwę i wymieszać. Wierzch pesto zalać oliwą z oliwek i przechowywać w słoiczku w lodówce.

Równie pyszne jest pesto rosso, zrobione z suszonych pomidorów. Po przepis odsyłam was tu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *