Smaczne i proste przepisy

Strona poświęcona gotowaniu


Maj 14, 2018

LAVA CAKE

Wielu z Was, drodzy czytelnicy, chwali mój przepis na krem cytrynowy. Postanowiłam iść za ciosem i dzisiaj przedstawiam wam recepturę kolejnych słodkości – tzw „lava cake„. Ciastko, które po upieczeniu z wierzchu jest chrupiące a ze środka wypływa czekolada.

Lava Cake

Znalezione obrazy dla zapytania lava cake

Składniki na 8 porcji:

  • 6 jaj,
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%,
  • 100 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 120 g masła,
  • trochę masła do posmarowania foremek

 

Sposób przygotowania :

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni,
  • W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i mieszać aż powstanie gładka masa. Odstawić do lekkiego wystudzenia,
  • Ubić jajka z cukrem na puszystą masę,
  • Przesianą mąkę powoli dodać do czekolady i wymieszać,
  • Dodać ubite jajka z cukrem, wymieszać
  • Przelać masę do wysmarowanych masłem foremek. Piec 6-10 minut.

Deser najlepiej podawać na ciepło z lodami waniliowymi i sosem karmelowym. Przepis na pyszny sos znajdziecie tutaj.

SMACZNEGO :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *