Maj 14, 2018
LAVA CAKE
Wielu z Was, drodzy czytelnicy, chwali mój przepis na krem cytrynowy. Postanowiłam iść za ciosem i dzisiaj przedstawiam wam recepturę kolejnych słodkości – tzw „lava cake„. Ciastko, które po upieczeniu z wierzchu jest chrupiące a ze środka wypływa czekolada.
Lava Cake
Składniki na 8 porcji:
- 6 jaj,
- 200 g gorzkiej czekolady 70%,
- 100 g mąki,
- 200 g cukru,
- 120 g masła,
- trochę masła do posmarowania foremek
Sposób przygotowania :
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni,
- W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i mieszać aż powstanie gładka masa. Odstawić do lekkiego wystudzenia,
- Ubić jajka z cukrem na puszystą masę,
- Przesianą mąkę powoli dodać do czekolady i wymieszać,
- Dodać ubite jajka z cukrem, wymieszać
- Przelać masę do wysmarowanych masłem foremek. Piec 6-10 minut.
Deser najlepiej podawać na ciepło z lodami waniliowymi i sosem karmelowym. Przepis na pyszny sos znajdziecie tutaj.
SMACZNEGO