Kwiecień 16, 2018
Lemon posset
Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra.
Epikur
Na dobry początek proponuję banalnie prosty, szybki orzeźwiający deser. Posset, czyli krem cytrynowy doskonale komponuje się z karmelizowanymi owocami lub owocowymi puree.
Lemon posset
Składniki na 5 porcji:
- 700 ml śmietanki kremówki
- 250g cukru pudru
- 3 cytryny, wyciśnięte
Sposób przygotowania:
- W rondelku wymieszać śmietankę i cukier puder. Zagotować i potrzymać przez 2-3 minuty. Ciągle mieszając wlać sok z cytryny. Przelać do szklanych pucharków deserowych i przechowywać w lodówce przez około 5 godzin, aż krem zastygnie. Tuż przed podaniem dodać karmelizowane plastry cytryny lub pomarańczy lub polać owocowym puree (np. z mango).
SMACZNEGO